RMK avas 627-kilomeetrise matkatee

Heidi Ojamaa
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Eelmisel aastal avas riigimetsa majandamise keskus (RMK) esimese piirist piirini kulgeva 375-kilomeetrise RMK matkatee Oandust Iklasse. Täna avas keskus uue haru Aegviidust Ähijärvele, mille pikkuseks on 627 kilomeetrit. 

Uus haru on loodud samal põhimõttel nagu esimenegi, sidudes olemasolevad rajad ja peatuskohad ühtseks teeks.

RMK juhatuse esimehe Aigar Kallase sõnul on RMK matkatee uus lõik maha märgitud selliselt, et teele jääks võimalikult palju just sellele piirkonnale iseloomulikke paiku. «Erinevalt möödunudaastasest rajast, mis peamiselt metsamaastikul paikneb, läbib lõunarada Kesk-Eesti põllumajanduspiirkonda, samuti Endla ja Emajõe-Suursoo märgalasid. Matkatee kõige põnevamad kohad asuvad aga siiski ilmselt Lõuna-Eestis – Setumaal ja Haanja-Karula kõrgustikul, kus üles-alla kulgevad pinnavormid muudavad raja läbimise eriti mitmekesiseks ja vaheldusrikkaks,» ütles Aigar Kallas.

Keskkonnaminister Keit Pentus-Rosimannus leidis RMK matkateele hinnangut andes, et looduse tundmaõppimiseks ei ole ühtegi paremat viisi kui seda ise kogeda. «RMK on viimastel aastatel kõvasti vaeva näinud, et meil kõigil oleks võimalik teha seda mugavalt ja ohutult ning ümbritsevat võimalikult vähe häirides. Värske matkatee viib imekaunitesse paikadesse ning selle täispikkuses läbimine võiks olla iga tõelise matkaselli plaanides,» ütles keskkonnaminister.

Nii senisel kui uuel matkatee harul kasutatakse kilomeetripostideks plastpakendijäätmetest poste, mis on valmistatud Eestimaal osaühingu Rexest Grupp poolt. Lisaks on kogu matkatee saanud värvimärgistuse: Oandu-Ikla trassi tähistab valge-punane-valge ning Aegviidu-Ähijärve rada valge-roheline-valge.

Aegviidu-Ähijärve matkatee läbib kaheksat maakonda, terve rea kaitstavaid alasid ja eksponeerib oma 627 kilomeetril rohkesti Eestimaa imelisi maastikke – kauneid viljavälju Eestimaa viljaaidas Järvamaal, muljetavaldavaid märgalasid Endlas ja Emajõe Suursoos, kõrgeid heledaid männikuid Põlvamaal.

Teekonnal külastatakse tuntud kodumaiseid liivakivipaljandeid Suurt- ja Väike-Taevaskoda Ahja jõe ääres ning Härma ja Make müüri Piusa jõe ääres. Matkateele jäävad paljud Eestimaised «kõige-kõige-kohad» – endine klaasiliiva allmaakaevandus Piusa koobastes, Eesti sügavaim järv Rõuges, Suur Munamägi kui Eesti  kõrgeim punkt ja Vällamägi kui Eesti suurima suhtelise kõrgusega koht, Eesti suurima langusega Piusa jõgi ja Eesti kõrgeim liivakivipaljand Härma müür, Eesti lõunapoolseim punkt Naha küla ning Eesti väikseim, Karula rahvuspark.

Vaata ka RMK matkatee Aegviidu-Ähijärve lõiku tutvustavat videot!

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles