Vihmase jaanilaupäeva needus näib lõppevat

Aivar Aotäht
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tavaline jaanilaupäev – soojad joped selga ja kapuutsid vihma kaitseks pähe! Tänavu võib minna teisiti, ennustatakse kuiva suveilma.
Tavaline jaanilaupäev – soojad joped selga ja kapuutsid vihma kaitseks pähe! Tänavu võib minna teisiti, ennustatakse kuiva suveilma. Foto: Raigo Pajula

Kui jaanilaupäevaks kuiva ilma tõotav ennustus täppi läheb, on tegemist esimese korraga viimase 20 aasta vältel, mil sel kuupäeval piiskagi vihma ei tule.




Eesti Meteoroloogia ja Hüdroloogia Instituudi andmeil möödus jaanilaupäev kogu riigis viimati sademeteta 1989. aastal. Paaril aastal tuli ette jaanilaupäevi, kui vaid ühes ilmajaamas täheldati kerget tibutamist. Näiteks 2000. aastal langes vihmapiisku üksnes Kihnus ja nii vähe, et saju hulka ei saanud mõõtagi.



2005. aastal sadas nõrka hoovihma ainult Ristnas. Eranditult kõik ilmajaamad registreerisid jaanilaupäeval vihma 1994., 1995., 1998., 2002. ja 2008. aastal.



Eelmisest aastast pärineb viimase 19 aasta jaanilaupäeva vihmarekord, kui kõigest kuue tunniga kallas Virtsus 33,1 millimeetrit. See teeb 75 protsenti Virtsu juunikuu normist. Kui vaadata 24 tunni perioodi 23. juuni hommikul kella üheksast järgmise hommiku sama ajani, tuli esikohale Lääne-Nigula 37,6 millimeetriga.



Maksimaalse õhutemperatuuri poolest oli viimasel 19 aastal kõige soojem 1999. aastal, mil jaanilaupäeval kerkis temperatuur Paldiskis 29 kraadini. See oli kõnealusel perioodil ainuke kord, mil maksimaal-ne õhusoe kerkis kõigis ilmajaamades üle 20 kraadi. Tõsi, peaaegu kõikjal sadas ka vihma.



Kõige jahedam oli 1994. aasta jaanilaupäev, kui maksimaalne õhutemperatuur küündis Kundas vaid 14,2 kraadini.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles