Trahvid kalapüügi rkkumiste eest tõusevad juriidilistele isikutele 10-kordseks

Madis Filippov
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Värske räim. Foto on illustreeriv.
Värske räim. Foto on illustreeriv. Foto: ANTS LIIGUS/PRNPM/EMF

Kui praegu saab kalastusega seotud rikkumiste eest määrata juriidilisele isikule trahvi reeglina kuni 3200 eurot, siis kooskõlastusringile saadetud kalapüügiseaduses on lagi tõstetud 32 000 euro juurde.

Kehtivas kalapüügiseaduses on juriidilisele isikule ettenähtud karistusmäär püsinud alates 2003. aastast kuni käesoleva ajani muutumatuna (kuni 3200 eurot), välja arvatud impordi, ekspordi ja reekspordi nõuete rikkumise eest, mille puhul võib karistus ulatuda 32 000 euroni. Uues kalapüügiseaduses on 32 000-eurone trahvi ülemmäär aga standard.

Seaduseelnõus seletatakse, et järelevalvealane statistika näitab, et kehtivad trahvimäärad ei muuda vajalikul määral ettevõtjate käitumist seaduse nõudeid arvestavamaks tegevusvaldkonnas, kus ebaseaduslikust kalapüügist saadav tulu või rahaline sääst võib olla suur.

Seetõttu on sanktsioonide kehtestamisel oluline arvesse võtta muuhulgas majanduslikku tulu, mida seaduse nõuete eiramine võib ettevõtjale anda, st trahvimäärad ei tohiks olla sellest väiksemad. Eriti ilmekalt tõendavad seda juhtumid, kus ettevõtja ei tee saladust sellest, et oodatavad trahvid kuuluvad planeeritud kulude hulka, leitakse keskkonnaministeeriumi koostatud eelnõus.

Ministeerium märgib, et kui füüsilise isiku puhul maksimaalne karistusmäär – 300 trahviühikut ehk 1200 eurot – on enamasti piisavalt suur motivaator rikkumise toimepanemisest hoidumiseks, siis 3200 eurot juriidiliste isikute puhul enamasti seda ei ole.

Keskkonnainspektsioon rõhutas, et jutt käib maksimum trahvimääradest, mida rakendatakse erandlikel juhtudel. ELi määruse kohaselt peavad liikmesriigid rakendama sanktsioone, mis oleksid proportsionaalsed kalapüügiga saadava tuluga ja kui süüteo käigus on saadud suur kalasaak, siis peaks karistus sellega võrreldav olema.

Karistusmäärad on viidud vastavusse karistusseadustikuga ja sellest tulebki üsna suur trahvimäärade tõus. Üksikisiku trahvimäära muutmist karistusseadustik praegu ei võimalda.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles