Nädal loomaaias: naaritsaema näeb poegadega kurja vaeva

Madis Filippov
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Naaritsapojad.
Naaritsapojad. Foto: Tallinna loomaaed

Euroopa naaritsate sigimine loomaaias on tänavu igati edukas olnud. 12. mail sündinud esimese pesakonna poegadel on juba ka silmad avanenud ja nad kipuvad ringi ukerdama, nii et naaritsaema näeb kurja vaeva, et neid pessa tagasi tassida.

Eelmise nädala lõpul suuremat aedikut uudistama lubatud ninasarvikutüdruk Kibibi näitas kiiresti, et takistused pole ninasarvikutele ületamatud. Ta ronis, esialgu küll kohmakalt, kuid hiljem vilumise kasvades juba meeldiva kergusega üle kaht aedikut eraldava kivibarjääri. Sestap paigaldati kiviaia peale elektrikarjus ja nüüd on võimalik hakata mõlemat ninasarvikut korraga õue laskma.

Teisipäeval sündis ilvesekutsikas loomaaia eakal 14-aastasel emailvesel Getteril. Samal päeval nägi aedikus, otse loomaaiakülastajate silme all ilmavalgust tänavune esimene guanakopoeg.

Linnutiikidel võib kohata 7. juunil koorunud tibudega ringi jalutavaid valgepõsklaglesid.

Kui nädala algul piilus kaameraga varustatud pesas aprilli lõpul koorunud hiid-merikotka poeg alles üle pesaääre, siis nüüd käib ta juba pesast väljas ümbrust uudistamas ega pelga ka barjääri taga käratsevaid loomaaiakülastajaid. Esimeste lennuharjutusteni on siiski veel aega.

Euroopa naaritsate sigimine loomaaias on tänavu igati edukas olnud: 34st sündinud naaritsapojast koguni 21 on emased, kuigi mõned pesakonnad on veel üle vaatamata. 12. mail sündinud esimese pesakonna poegadel on juba ka silmad avanenud ja nad kipuvad ringi ukerdama, nii et naaritsaema näeb kurja vaeva, et neid pessa tagasi tassida.

Loomaaia loomasõprade ringide vanemad õpilased sõidavad KIKi toel järgmise nädala algul kolmepäevasele õppereisile Hiiumaale, kus loomaaia teadussektetär, liigikaitse labori juhataja Tiit Maran annab ülevaate euroopa naaritsa kaitse ja loodusesse tagasi asustamise plaanidest.

Lisaks külastatakse Palade loodushariduskeskust ja tehakse loodusretki Hiiumaa loodusega tutvumiseks.

Loomaaia lääneväravasse kerkiv uus keskkonnahariduskeskus muudab kohati keeruliseks läänevärava ümbruses liikumise. Palume kannatlikkust, sest uus keskus ja selle juurde rajatav aastaringi töötav laste loomaaed loovad juba järgmisest aastast paremad tingimused ja suuremad võimalused looduse ja loomariigi tundmaõppimiseks.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles