Suvise leitsaku lõpetab äikesevihm

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kuum suvepäike meelitab inimesed randa
Kuum suvepäike meelitab inimesed randa Foto: Andres Haabu

Täna saab nautida veel varasuvist leitsakut, mis peaks õhtupoolikul paljudes kohtades äikesevihmadega lõppema, märksa jahedamaks läheb õhk aga ilmselt alles uue nädala algul. Seevastu nädalavahetuseks lubatakse päikest ning sisemaal 20-23 soojakraadi.

Soe õhumass sunnitakse meilt minekule Läänemerelt peale tungiva jaheduse survel ööl vastu laupäeva. Võib-olla toimub see öö varjus minek vaikselt ilma kõuekõminata ja äike pääseb valla alles päevasel ajal ja Eesti piiridest ida pool, kirjutab ilmateenistuse sünoptik Merike Merilain oma ülevaates.

Tundub, et ka pühapäeval pole veel eriti aru saada, et kuum õhumass taandunud. Õhurõhuväli on ühetaoline, võta nüüd kinni, kas päike tuleb igal pool välja või jääb rohkem pilvealuseks.

Ilmateenistuse ilmaprognooside osakonna juhataja Taimi Paljak täpsustas, et nädalavahetusel on päikest kindlasti igal pool.

«Võibolla on laupäeval sisemaal päikest vähem, Lääne-Eesti rannikualad ja saared peaksid aga olema võrdlemisi päikeselised,» ütles Paljak. «Lihtsalt on küsimus, kus jagub päikest terveks päevaks?»

Prognooside järgi sisemaal terve päev päikeseline ei ole, taevasse tulevad pilverüngad. Sajuvõimalus on ainult üksikutes kohtades.

«Pärast keskpäeva on sooja pea üle Eesti sisemaal 20-23 kraadi,» rääkis Paljak «Rannikualadel tuleb arvestada 16-17 kraadise soojaga.» Tuul ei ole tugev, aga kerge edelatuul võib Lääne-Eesti rannikualadel jätta õhutemperatuuri alla 20 kraadi.

«Kui püsib edelatuul, siis võib Tallinnas mõnus soe olla,» ütles sünoptik. «Seevastu Pärnu jaoks toetab jahe merevesi ja ülessoojenev maa briisituult. Sellega võib Pärnu rannas pigem jahedapoolsem olla.»

Pühapäeval saju osas midagi ei muutu ning oodata on ainult üksikuid vihmahooge.

«Võibolla päeva peale läheb Lääne- ja Loode-Eestis natuke pilvisemaks,» lausus Paljak. «Sisemaal on ilmselt päris ilus päev. Loode-Eestis on alles pärast keskpäeva pilvi oodata, hommikupoolik peaks ilus olema.»

Pühapäev on temperatuuri poolest peaaegu samasugune kui laupäev. «Võibolla on laupäeval kraadike rohkem,» märkis Paljak.

Viimaste arvutuste põhjal tuleb tõhusam jaheduse pealetung esmaspäeval-teisipäeval. Siis kujuneb Põhja-Skandinaavia kohal madalrõhuala ja selle tagalasse kõrgetelt laiustelt saabuv jahedus lööb ka Läänemere ümbruses ilmapildi uueks. Tuul pöördub paariks ööpäevaks põhjakaarde ja seda on tunda mitte ainult rannikul.

Suuremad sajud võivad Eestist siiski eemale jääda nii põhja kui ida poole. Selgel ööl võib päikesetõusu aeg üsna kõle olla, kuid öökülma tõenäosus väga väike.

Võib arvata, et uus kõrgrõhuala jääb pikemalt pidama ja algne jahedus asendub pikas suvepäevas täiesti tavalise suvesoojusega, mis igale konti mööda - 19-24 kraadi sobib ju kõigile.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles