Lõpuks ometi saabub kevadine ilm

Merike Teder
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Esimesed kevadlilled Viimsis
Esimesed kevadlilled Viimsis Foto: Toomas Huik

Reedel saabub lõpuks ometi Eestisse kevadisem ilm vihma ja soojakraadidega, mis prognooside järgi püsivad vähemalt nädala. Enne seda tuleb aga veel üks ports värsket lund.

EMHI sünoptik Taimi Paljak kinnitas Postimehele, et saabuval nädalalõpul – alates reedest – tõuseb õhutemperatuur ja jääb juba ööpäevaringselt püsima plusspoolele. Öösiti jäävad valitsema minimaalsed plusskraadid, päeval tõuseb õhutemperatuur aga juba 3-4 kraadist rannikul 8-10 kraadini sisemaal.

 «Nädala viimased päevad toovad kindlasti vihma kaasa: reedel lörtsi ja vihma, laupäeval põhiliselt vihma, pühapäevaks peaks sadu möödas olema ja ilm ka päikest näitama, kena päev tulema,» rääkis Paljak.

Tunduvalt kevadisem ilm jääb praeguste prognooside põhjal püsima ka järgmisel nädalal, mil vahel võib öösiti veel väikesi külmakraade olla, kuid päevane temperatuur ulatub ikka vahemikku 4-5 kraadi rannikul kuni 10 kraadi sisemaal.

«Vahetevahel tuleb sadu ka. Päris ilusaks ilm tõenäoliselt enam ei jää: kenam võib olla esmaspäev, ehk peab ka teisipäeva vastu, aga kolmapäevane ilm on juba küsimärgi all, siis jõuab tõenäoliselt juba jälle kohale vihmasadu. Seejärel peaks ilm jälle ilusamaks minema, aga kui on sajused ööd, siis on temperatuur üle 0 kraadi. Järgmise nädala lõpupoole saabub taas kõrgrõhkkond ja ilm on selgem, siis ilmselt on öösiti veel võimallik väike miinuskraad või temperatuur 0-kraadi lähedal.»

Lumi jääb

Lume valitsusajale selle paari nädalaga ilmselt siiski lõppu ei saabu. «Mõnes kohas on praegu 40 sentimeetri paksune lumekiht. Eriti Kagu-Eestisse tõi viimane madalrõhkkond reede õhtul ja ööl vastu laupäeva väga tugeva lumelisa. Selle paari nädalaga igalt poolt lumi ära ei sula,» arvas Paljak.

Seda enam, et sel neljapäeval tuleb esimene sadu algul kerge lumena, siis läheb üle lörtsiks ja veel reede hommikulgi tervitab meid läbisegi lörtsi- ja vihmasajuna. Alles laupäeval sajab põhiliselt vihma.

Soojem periood võib heal juhul sulatada ära lumekihi saartel, aga mandri enamikes paikades püsib see vähemalt paari nädala jooksul veel, arvas Paljak.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles