EMHI: oodata on keskmisest jahedamat aprilli

Raul Sulbi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kevadveed Toomemäelt alla vulisemas.
Kevadveed Toomemäelt alla vulisemas. Foto: Sille Annuk

Aprilli keskmine õhutemperatuur normist madalam, kõige külmem on ilm kuu esimesel poolel.

Kuu keskmine õhutemperatuur tuleb normist (2,4 kuni 4,6ºC) madalam, selgub Eesti Meteoroloogia ja Hüdroloogia Instituudi (EMHI) kuuprognoosist.  

Kõige külmem on ilm kuu esimesel poolel. Valitsevad põhjakaare tuuled kannavad meile aeg-ajalt külmemat õhku lisaks. Tsüklonid liiguvad Eestist mööda ikka kas lõuna või ida poolt ning nende servast kandub meile lumepilvi. Tsüklonite kaugenemisel tõusva õhurõhu foonil taevas selgineb ja öösiti langeb õhutemperatuur -10ºC ümbrusse. Päikeselistel päevadel soojeneb õhk kiiresti ja temperatuuri ööpäevane käik võib olla enam kui 20ºC.

Kuu teises kolmandikus muutub ilm heitlikumaks. Tekivad soodsamad tingimused Atlandi tsüklonite jõudmiseks Põhja-Euroopasse, mis toovad ookeanilt kaasa sooja. Kuid tsüklonite kaugenemisel võib kujunevas loodevoolus ka lühiajalisi külma sissetunge esineda. Sooja ja külma vaheldumisega kaasnevad sajud tulevad alla nii lume, lörtsi kui vihmana.  Pikaajalisi rohkeid sadusid tõenäoliselt siiski ei tule ja kogu kuu lõikes on sademeid oodata normi piires (28 kuni 39 mm), kohati vähemgi.  

Kuu viimasel kolmandikul tungib soe jõulisemalt Läänemere ümbrusse. Päevane õhutemperatuur tõuseb 10ºC ümbrusse, mõnel päeval üle 15ºC.  Üksikute külmalainete korral langeb aga öine õhutemperatuur lühiajaliselt alla 0ºC.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles