Tänavune märts oli viimaste aastakümnete külmim

Merike Teder
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kevadpäike
Kevadpäike Foto: Dmitri Kotjuh / Järva Teataja

Ehkki märts pole veel lõppenud, näitavad esialgsed vaatlusandmed, et tegu oli ilmselt viimaste aastakümnete külmima kevadkuuga. Aga ka päikesepaistet on olnud rohkem kui viimastel aastatel samal ajal.

Eesti keskmisena on märtsi õhutemperatuuri norm -1,3 kraadi, üle aegade kõige jahedam märts oli 1963. aastal, kui Eesti keskmiseks mõõdeti -8,4 kraadi, ütles EMHI ilmavaatluste osakonna juhataja Miina Krabbi Postimehele.

Märtsi absoluutne miinimum, -32 kraadi mõõdeti 1964. aasta 11. märtsil Jõgeval. Tänavuse märtsi miinimumtemperatuur -27,4 kraadi mõõdeti samuti Jõgeval 6. märtsil.

Absoluutne maksimumtemperatuur, 18,9 kraadi mõõdeti 30. märtsil 1968 Valgas.

Teisalt on märts olnud ka väga päikeseküllane. Eilse päeva seisuga oli märtsis kõige rohkem päikest paistnud Sõrves, kokku 229,1 tundi, kui märtsi päikesepaiste kestuse norm on vaid 122,1 tundi. Seda on palju rohkem kui viimasel paaril aastal.

Üle aegade kõige päikesepaistelisem oli 1969. aasta kevadkuu, millest pärineb rekord 247 tundi päikesepaistet.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles