Jääkaane tõttu lämbuvad Klooga ja Kahala järve kalad

Madis Filippov
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Klooga järve kalad.
Klooga järve kalad. Foto: Youtube

Keskkonnaministeeriumi poole on pöördunud mitmed inimesed, kelle sõnul lämbuvad jää tõttu Klooga ja Kahala järve kalad. Need kalad, kes aga jää alt pääsevad, püütakse röövpüüdjate poolt välja.

Ministeeriumi poole pöördunud inimeste sõnul lämbuvad jää tõttu Klooga ja Kahala järve kalad. Need kalad, kes jää alt pääsevad, suunduvad kanalitesse, kus neid püüavad röövpüüdjad.

Seoses sellega soovivad pöördujad saada vastust küsimusele, kas Eesti järvede kalavarude päästmiseks kavatsetakse midagi ette võtta. Veel küsitakse, miks ei tehta jäässe auke, et kalad saaksid õhku.

Keskkonnaameti pressiesindaja Irmeli Karja märkis, et sageli unustatakse looduslik kulgemine.

«Seda tuleks võtta kui ühtset protsessi. Tegu ei ole kaitsealuste liikidega ja inimese sekkumine pole vajalik,» märkis ta. «Hukkunud kalad on toiduks teistele liikidele, nii lindudele kui ka loomadele. Ka teadlased on seisukohal, et võimalikult vähe tuleks sekkuda looduse protsessidesse.»

Karja lisas, et pigem on tegu inimeste emotsionaalsusega, mis puudutab loomi, aga tihti ei tulda selle peale, et see kõik on tavapärane.

Keskkonnainspektsiooni avalike suhete nõunik Leili Tuul teatas, et sel aastal on inspektsioonile tulnud sellise murega teateid Klooga ja Kahala järve kohta.

«Järelevalve poole pealt võime öelda, et röövpüük ei ole mingil juhul, sealhulgas kalade ummuksisse jäämisel, lubatud,» kinnitas ta. «Kalapüügil tuleb kinni pidada kalapüügieeskirjas ja kalapüügiseaduses sätestatud nõuetest, st püüda tohib lubatud ajal ja kohas, lubatud püügivahenditega ja püügiõiguse olemasolul.»

«Pidevat järelevalvet me muidugi veekogudel korraldada ei suuda, kuid inspektorid kontrollivad ja on alustanud ka sel aastal mitmeid väärteomenetlusi,» lisas Tuul.

Röövpüüdjad toovad põhjenduseks, et kalad on niikuinii määratud hukkumisele ja miks mitte neid välja püüda, märkis Tuul.

Video Klooga järvel toimuvast:

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles