Sel sajandil on oodata orkaaniohu kümnekordistumist

Raul Sulbi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Troopiline torm Isaac augustis 2012 Florida rannikul.
Troopiline torm Isaac augustis 2012 Florida rannikul. Foto: SCANPIX

Taani Niels Bohri instituudi teadlaste andmeil on oht, et paarikraadine keskmise temperatuuri tõus võib suurendada Katrina-sarnaste orkaanide esinemissagedust kümnekordselt, vahendas Physorg.com.

Tsüklonid kerkivad sooja ookeani kohal koos vee aurustumise ja õhu soojenemisega, tavaliselt tekivad nad Atlandi ookeani kohal ja liiguvad sealt USA idaranniku suunas ja Mehhiko lahte, vahendas ERR Uudised rahvusringhäälingu teadusportaali.

Statistiliste mudelite põhjal ennustatakse suuri tormipuhanguid ette saja aasta peale, 1923. aastast alates on olnud Katrinaga samas klassis olevaid torme iga 20 aasta tagant, teadlaste sõnul tähendab 0,4 kraadi võrra tõusnud keskmine temperatuur seesuguste tormide esinemissageduse kahekordistumist.

Kui temperatuur tõuseb veel kraadi võrra, siis suureneb Katrina-mõõtu tormide esinemissagedus kolm kuni neli korda, kahekraadine tõus tähendaks Grinstedi sõnul juba kümnekordset orkaanide sagenemist, tuues Katrina-laadse tormi kaasa igal teisel aastal.

Kuna kliimasoojenemisega tõuseb ka merevee tase, siis on paratamatult karta, et tormide tagajärjed muutuvad üha tõsisemaks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles