Kliimamuutused kuivatavad suuri jõgesid

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Reuters/ScanPix

Värske teadusuuringu kohaselt on maailma kõige tihedamini asustatud aladel voolavate jõgede veetase kliimamuutuste tõttu märgatavalt langenud.





Teadlased vaatasid aastatel 1948 kuni 2004 jõgedes voolava vee hulka 925 maailma suuremas jões. Nad leidsid, et vähenenud vooluhulgaga jõgesid on üle kahe korra rohkem kui neid, kuhu vett on juurde tulnud.



Muutustest mõjutatud jõed on näiteks Huang He Hiinas, Ganges Indias, Niger Lääne-Aafrikas ja Colorado USAs.



Magevee vool Vaiksesse ookeani on vähenenud umbes kuus protsenti ehk 526 kuupkilomeetrit – see on umbkaudu võrdne igal aastal läbi Mississippi voolava veehulgaga.



India ookeani voolava vee hulk on vähenenud umbes kolm protsenti, kuid Arktika ookeanis on magevee hulk jää sulamise tõttu aga hoopiski 10 protsenti tõusnud.


Columbia jõgi USAs kaotas 14 protsenti, Mississippi aga koguni 22 protsenti veemahust – selles on teadlaste arvates süüdi nii sademete hulga vähenemine kui ka jõevee ärajuhtimine inimeste tarbeks.



Kui liita veehulga vähenemisele paisude, niisutussüsteemide ning muu veekasutuse mõju, võivad  muutused viia vee- ja toiduvarude vähenemiseni, kirjutasid teadlased Ameerika Ühendriikide meteoroloogide väljaandes Journal of Climate.



Samuti uuringus osalenud teadlase Kevin Trenberthi arvates tuleb muutusi veel. «Kuna kliimamuutused jätkuvad tulevatel aastakümnetel kindlasti, näeme ilmselt nende suuremat mõju jõgedele ja veeressursside hulgale, kui ühiskond seni harjunud on,» kinnitas Trenberth.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles