Parvlaev Saaremaa sikutas kaubalaeva jäävangist vabaks

Merike Teder
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Parvlaev Saaremaa
Parvlaev Saaremaa Foto: Stanislav Moshkov / Õhtuleht

Läinud reede õhtul Kuivastu sadamas ebasoodsa tuule tõttu rüsijäässe kinni jäänud kaubalaev Baltiiski-201 vajas lahti pääsemiseks parvlaeva Saaremaa abi.

Saaremaa kapteni Otto Ojamaa sõnul kavatses kaubalaeva meeskond puidu laadimise lõpetada juba neljapäeva õhtul, kuid sellega jäädi veidi hilja peale, kirjutab Saarte Hääl.

«Vahepeal aga tuule suunad muutusid ja põhja-kirdesuunaline tuul pakkis kaubalaeva korralikult Kuivastu sadama kai äärde kinni,» selgitas Ojamaa põhjust, mis tingis vajaduse jäämurdmise järele.

«Purustasime akvatooriumis jää, seejärel kinnitasime laevale pukseerimiseks otsad ja kiskusime ta kai äärest lahti. Asi oligi selles, et kaubalaev oli lihtsalt väga ebasoodsas suunas, külgepidi poleks ta omal jõul mitte kuidagi liikuma saanud,» tõdes Ojamaa.

Saaremaa kapteni sõnul võttis abistamine mõnevõrra aega. «Eks ta kohmakas oli, Saaremaa pole ju puksiir nagu näiteks Panda, mis ongi mõeldud taoliseks tegevuseks. Me oleme ikka sirge kursi hoidmiseks, aga siiski on meil suurepärane manööverdusvõime,» kinnitas Ojamaa. «See võim ja jõud, mis Saaremaal on, oli kõik suures abiks.»

Nn päästeaktsioon läks lahti kella 20 paiku õhtul, mil Saaremaa oli just oma graafikujärgsete liinireisidega lõpetanud. «Siin oligi abiks Saaremaa Laevakompanii uus laev. Klassikalise laevaga nagu Regula ei oleks siin midagi ära teinud,» kinnitas kapten.

Oma gabariitidelt on Saaremaa selline, et vajaks kapteni sõnul kehvades oludes ise jäämurdja abi. Samas on nii Saaremaa, Hiiumaa kui ka Muhumaa Otto Ojamaa kinnitusel ääretult hea manööverdusvõimega, mistõttu ollakse ise võimelised jääd purustama.

Otto Ojamaa sõnul sai laeva meeskond väärt kogemuse võrra rikkamaks ning vajadusel ollakse nõus teinekordki aitama.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles