Aasta loodusfotoks sai udulooris talvemaastik

Postimees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jarek Jõepera ülesvõte pälvis konkursil «Looduse aasta foto 2009» nii Grand Prix' kui ka esikoha maastikupiltide kategoorias.
Jarek Jõepera ülesvõte pälvis konkursil «Looduse aasta foto 2009» nii Grand Prix' kui ka esikoha maastikupiltide kategoorias. Foto: Jarek Jõepera

Tänavuse aasta loodusfoto teinud tunnustatud fotograaf Jarek Jõepera rääkis, et sattus looduse tavatule ilumängule juhuslikult ning tormas pikemalt mõtlemata lumisele põllule seda üles võtma.



Jarek Jõepera, palju õnne teile konkursi «Looduse aasta foto 2009» võidu puhul. Kuidas see foto üldse sündis, kus on see tehtud?


Tegelikult on see pildistatud Kanepi külje all, Tartu-Võru maantee ääres. See on mul sellele konkursile saadetud piltidest üks väheseid, mis on tehtud suhteliselt tsivilisatsiooni lähedal.



Oli selle pildi võit siis ka üllatus?


Kui oleks öeldud, et üks sinu pilt võitis, ja küsitud, milline neist 15st, mis ma saatsin, siis ma seda poleks pakkunud. Lahe üllatus.



Kuidas see pilt siis sündis?


Olin autoga teel Haanjasse ja paistis ilus kirgas päike, kuid samas vaatasin, et ees hakkab tulema pilvefront, ja sain aru, et tunni aja pärast ma sel päeval enam rohkem päikest ei näe. Jooksin autost välja ja mööda seal olnud põldu. Eks ma mööda seda põldu seal tiirutasin oma poolteist tundi ja siis sellise toreda nurga sealt leidsin.



Seda, et talvel udu tekiks, ei juhtu just eriti tihti. Mitu tegurit peab kokku langema – näiteks peaks kuskil lähedal olema mingi veekogu. Ja tookord oli ka just selline sobiv, hästi külm ja krõbe ilm.



Kas olete üldse varem samasugusele loodusmängule sattunud?


Seda juhtub tõesti hästi harva. Sügisel on uduseid ilmasid tihti, kuid talvel on neid haruharva. Kunagi aastaid tagasi olen küll ühele talvepiltide konkursile saatnud sarnase pildi. Tookord oli ka hästi külm talveilm, miinus 20–25 kraadi ja udu oli üleval.



Lähete juba täna (eile – toim) Teravmägedesse. Kas pilte jahtima?


Nii ja naa. See on 12-päevane retk suuskadel tsivilisatsioonist eemal, varustus on kogu aeg kaasas. Kuid selge see, et ka pilte jahtima. Ja matkama ka. (PM)

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles