Narva jõgi uputas Illuka vallas tee

Heidi Ojamaa
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Üleeile saatis Narva jõgi tee peale pidevalt vett juurde.
Üleeile saatis Narva jõgi tee peale pidevalt vett juurde. Foto: Oleg Kuznetsov / Põhjarannik

Esmaspäeva õhtul hakkas rüsijääst ummistunud Narva jõgi Permisküla ja Kuningaküla vahel üle kallaste tulema ning järgmisel päeval oli kahesajameetrine teelõik sõiduautodele läbimatu; neljapäevaks oli vesi taandunud.

Terve teisipäeva oli umbes kahesajameetrine lõik Jaamaküla – Gorodenka teel Permisküla ja Kuningaküla vahel vee ja jääga kaetud, kirjutab Põhjarannik.

Illuka vallavanema Oleg Kuznetsovi sõnul on üle kallaste tõusev Narva jõgi sealkandis külmal ajal päris tavapärane nähtus. «Pärast Kuningaküla on jões madalikud ja kui lumi sajab vee peale, tekib selline jääpuder, mis kitib madalikud täis, ja edasi hakkab madalike vahele jääv jõeosa samuti aina kitsamaks jääma ja jäätuma, kuni vesi sealt enam läbi ei pääse ja hakkab teed uputama. Mõne aja pärast – kas muutub ilm soojemaks või on mõni muu põhjus – murrab vesi jääkorgist läbi ja jõgi taandub.»

Veel mõni aasta tagasi oli üleujutatav teelõik hulga pikem, vahest kilomeetri ligi. Pärast seda kui maanteeamet tee kõrgemale tõstis, läks asi paremaks ja jõe meelevalda on jäänud üksnes see lõik, mis nüüdki vee alla kadus.

Eile hommikuks oli jõgi jääkorgist läbi murdnud ja vesi tee pealt taandunud ning greideri abiga muudeti tee taas sõidetavaks.

Vallavanema arvates tuleks seda teelõiku veel tõsta, poole meetri jagu ehk – siis poleks enam uputust karta.

Maanteeameti Ida regiooni direktori asetäitja Rainer Kuldmaa märkis, et kunagi ammu on Narva jõel selles kandis jääkorki isegi lõhatud. «Kui jõgi tõusma hakkab, siis kuhugi peab see vesi ju minema,» tõdes ta.

Kuldmaa lisas, et keeruline on ennustada, millal vesi tõusma hakkab. «See sõltub paljudest asjadest, muu hulgas vee pealevoolust jõkke. Tee muldkeha tõstmine üksi lahendust ei anna, seal peab olukorda kompleksselt vaatama. Praegu on lund juba nii palju, et kohapeal asjast õiget pilti ei saa, aga kindlasti me suhtleme vallavalitsusega ja arutame, et teha kõige mõistlikum otsus.»

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles