Mullu põhjustati ebaseadusliku raiega 100 766 euro eest keskkonnakahju

Madis Filippov
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lageraie. Pilt on illustratiivne.
Lageraie. Pilt on illustratiivne. Foto: Elmo Riig / Sakala

Keskkonnateabe keskuse poolt avaldatud andmetest selgub, et mullu põhjustati ebaseadusliku raiega 100 766 euro eest keskkonnakahju. Juhtumeid ei olnud rohkem kui aasta varem, kuid toona oli raiutud puidu kogus väiksem.

Ebaseaduslik raie on metsaseaduse nõudeid eirates tehtud raie, millega kaasneb keskkonnakahju.

2011. aastal registreeriti 22 ebaseadusliku raie juhtumit, mille käigus raiuti 1502 kuupmeetrit puitu ja tekitati keskkonnakahju 100 766 euro ulatuses. 2010. aastal oli juhtumite arv sama suur, aga ebaseaduslikult raiutud puidu kogus oluliselt väiksem (350 kuupmeetrit) ja seetõttu oli väiksem ka keskkonnale tekitatud kahju (74 765 eurot).

Ebaseadusliku raie osatähtsus moodustab kogu raiest vaid 0,01 protsenti.

Keskkonnainspektsiooni õiguserikkumiste andmekogu arendamisel tehtud ümberkorralduste käigus loobuti ebaseaduslike raiete kui suhteliselt väikesearvulise rikkumistega valdkonna alamvaldkondadesse jaotamisest ja seetõttu alates 2008. aastast arvestust ebaseaduslike raiete jagunemisest toimepanijate lõikes enam ei peeta.

Kui vaadata ebaseaduslike raiete jagunemist maakondade lõikes, siis kõige suurem ebaseaduslike raiete maht registreeriti 2011. aastal Tartumaal (2 juhtumit ja 1078 kuupmeetrit). Ühtegi ebaseadusliku raie juhtumit ei registreeritud viies maakonnas ‒ Jõgeva-, Järva-, Lääne-, Põlva- ja Pärnumaal.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles